Kajian menunjukkan bahawa nutrien tertentu (zink, tembaga, vitamin C, vitamin E dan beta-karoten) dapat mengurangkan risiko kemerosotan kesihatan mata yang berkaitan dengan usia sebanyak 25%. Persatuan Optometris Amerika (AOA) dan American Academy of Ophthalmology (aao) mengesyorkan agar diet kaya dengan nutrien ini – dengan cara ini anda akan menjaga penglihatan anda.

1. Ikan
Banyak jenis ikan kaya dengan asid lemak omega-3. Jenis ikan yang mengandungi tahap omega-3 yang paling bermanfaat termasuk salmon, trout, makarel, sardin, ikan bilis, herring.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa minyak ikan boleh menyingkirkan sindrom mata kering, yang berlaku, antara lain, disebabkan oleh fakta bahawa anda menghabiskan terlalu banyak masa di komputer.

2. Nuts
Kacang juga kaya dengan asid lemak omega-3. Di samping itu, mereka mempunyai tahap Vitamin E yang tinggi, yang boleh melindungi mata daripada kerosakan yang berkaitan dengan usia. Contoh kacang yang sihat boleh menjadi walnut, kacang, kacang tanah.

3. Benih
Seperti kacang, biji mengandungi banyak omega-3 dan juga sumber vitamin E. ini termasuk biji rami, biji chia, biji rami.
4. Buah sitrus
Buah sitrus terkenal dengan kandungan vitamin C yang tinggi, yang, seperti vitamin E, adalah antioksidan yang disyorkan oleh AOA untuk memerangi kerosakan mata yang berkaitan dengan usia. Termasuk lemon, oren dan grapefruits dalam diet anda – ia bukan sahaja lazat, tetapi juga baik untuk mata.

5. Sayuran hijau berdaun
Sayuran hijau berdaun kaya dengan lutein dan zeaxanthin, dan juga berfungsi sebagai sumber vitamin C. bayam, kubis, brokoli, kohlrabi – pilihan sayur-sayuran seperti itu sangat besar.

6. Lobak merah
Lobak mengandungi vitamin A dan beta-karoten, yang memberi mereka warna Oren. Vitamin A memainkan peranan penting dalam penglihatan. Ia adalah komponen pigmen yang dipanggil rhodopsin, yang membantu retina menyerap cahaya. Kajian mengenai peranan beta-karoten dalam penglihatan masih samar-samar, walaupun tubuh memerlukan nutrien ini untuk menghasilkan vitamin A.

7. Ubi keledek (ubi keledek)
Seperti lobak merah, ubi jalar kaya dengan beta-karoten. Ia juga merupakan sumber vitamin E Antioksidan yang baik.

8. Daging lembu
Daging sapi mengandungi banyak zink, yang dikaitkan dengan peningkatan kesihatan mata dalam jangka panjang. Zink membantu melambatkan kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia dan degenerasi makula. Mata itu sendiri mengandungi sejumlah besar unsur ini, terutamanya dalam retina dan tisu vaskular yang mengelilingi retina.
Jenis daging lain, seperti dada ayam dan daging babi, juga mengandungi zink, tetapi parasnya lebih rendah daripada daging lembu.

9. Telur
Telur adalah sumber lutein dan zeaxanthin yang sangat baik, yang dapat mengurangkan risiko kehilangan penglihatan yang berkaitan dengan usia. Telur juga merupakan sumber vitamin C dan E yang baik, serta zink.

10. Blueberry
Blueberry mengandungi antosianin yang dapat terkumpul di tisu mata. Ini membantu menguatkan retina dan dinding saluran darah. Anthocyanidins menggalakkan pertumbuhan semula pigmen retina fotosensitif-rhodopsin. Ia juga meningkatkan pemakanan retina, merangsang bekalan darahnya.

11. Air
Tidak mengejutkan, cecair yang diperlukan untuk kehidupan secara umum juga penting untuk kesihatan mata. Minum cukup akan membantu mencegah dehidrasi, yang dapat mengurangkan gejala mata kering.